Lyt til artiklen:

Overvejer at kvitte jobbet: Mange dyrlæger føler ikke at deres fag er værdsat

00:00
Hastighed: ???x
05:08

Omkring halvdelen af dyrlægerne føler ikke, at deres fag er værdsat.

Det viser en netop offentliggjort undersøgelse udført af Boehringer Ingelheim, i samarbejde med Word Small Animal Vet Association (WSAVA) og the World Association for Buiatrics (WAB).

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Undersøgelsen dykker ned i, om dyrlæger føler sig værdsat og forstået af dyreejere og fastslår, at kun 49% af dyrlægerne føler, at dyrlægefaget generelt er værdsat.

- Det første vigtige skridt er at forstå årsagerne til, hvorfor dyrlæger føler, at deres profession ikke er værdsat. Vi skal gøre mere opmærksom på de ofte usynlige og komplekse aspekter af dyrlægernes arbejde og vigtigst af alt at vise dyrlægerne, at vi anerkender deres essentielle arbejde, siger Fabio Paganini, medlem af det globale dyresundhedsledelsesudvalg hos Boehringer Ingelheim, i en pressemeddelelse.

- Som dyrlæge ved jeg, at der er så meget ved jobbet, man kan holde af. At arbejde som dyrlæge kræver en kæmpe dedikation, ægte medfølelse og videnskabelige kunnen. Det skal vi have frem i lyset. Det er virkelig en karriere, der er værd at stræbe efter, siger Fabio Paganini.

Personligt eller fagligt værdsat

Opfattelsen af, hvor værdsat dyrlægeprofessionen er, var relativt ensartet på tværs af de vigtigste typer af dyrlæger - kun 48 % af dyrlægerne med fokus på kæledyr (katte og hunde), 55% af dyrlægerne med fokus på produktionsdyr og 42% af hestedyrlægerne rapporterede, at deres profession var værdsat.

Det er på trods af, at 75% af de adspurgte rapporterede, at de følte sig personligt værdsat af deres klienter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi bør ikke se passivt til, mens vores kolleger smider håndklædet i ringen på grund af stress og udbrændthed, siger Ellen Van Nierop, præsident for World Small Animal Veterinary Association.

- Dyrlæger er enestående fagfolk, som spiller en vigtig rolle i at opretholde og forbedre dyrenes sundhed og trivsel og indirekte i hele samfundet. Det er vigtigt, at vi sætter fokus på den ofte usynlige omsorg og indsats, som dyrlæger yder for at skabe et sundt og lykkeligt samfund, siger præsidenten.

Hvad ligger til grund?

Dyrlæger mener, at deres private kunder sætter pris på deres "ekspertiseniveau" (rapporteret af 66% af de adspurgte dyrlæger), deres "evne til at håndtere etiske dilemmaer (herunder aktiv dødshjælp)" (61% af dyrlægerne) og det faktum, at "de yder en bred vifte af pleje" (57% af dyrlægerne).

Undersøgelsen viste dog også, at kunderne ikke altid er helt klar over, hvor langt dyrlægerne går for at yde pleje. Af alle deltagerne følte 49%, at de blev undervurderet af kunderne, når det gjaldt forståelsen af den "modstandsdygtighed over for stress og følelsesmæssig udmattelse", som jobbet kræver, og 48% rapporterede, at de undervurderede det faktum, at de "arbejder på trods af, at de føler sig fysisk udmattede", og den måde, hvorpå de "kompromitterer deres balance mellem arbejde og privatliv for at hjælpe dyr".

Hvad skal der gøres?

Alle respondenter blev bedt om at angive et vigtigt aspekt af deres erhverv, som de ville ønske, at folk vidste mere om. De mest almindelige svar fra deltagere med fokus på kæledyr var "vores medfølelse og dedikation til dyrevelfærd, dvs. ikke penge" og "vores engagement i at være dyrlæge og de vanskeligheder, der er forbundet med rollen". På samme måde var det mest almindelige svar fra både produktionsdyr- og hestedyrlæger "vigtigheden, kompetencen og værdien af erhvervet".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Boehringer Ingelheim er sammen med Word Small Animal Vet Association (WSAVA) og the World Association for Buiatrics (WAB), samt andre førende organisationer, gået sammen om at hjælpe dyrlæger - først og fremmest ved at vise dyrlægernes medfølelse og engagement i dyrevelfærd og samtidig kaste lys over de ofte usynlige komplekse og vanskelige aspekter af plejen.

- Ved at hylde det vigtige arbejde, som dyrlæger udfører bag kulisserne, kan vi hjælpe dem med at føle sig set og værdsat, så de forhåbentlig bevarer deres passion for dyrepleje så lang tid som muligt, siger professor Arcangelo Gentile, præsident for World Association for Buiatrics.

- Verdens Veterinærdag 2024 er den perfekte mulighed for at øge bevidstheden om, hvad der virkelig sker bag klinik-, gård- og stalddørene."

- Utallige unge mennesker drømmer om at blive dyrlæge. Vi ønsker, at de skal forstå den smukke, komplekse, rå, fascinerende og rørende virkelighed bag drømmen. Og vi ønsker, at de skal vide, hvor rigt et liv som dyrlæge kan være, siger Arcangelo Gentile.