Lyt til artiklen:

Vilde gæs bremser energi-ø ved Viborg

00:00
Hastighed: ???x
03:21

På et blødt bakket markområde ved den lille by Vinge tæt på Viborg, hvor der er småsøer og rigeligt med grønne spirer at nippe til om vinteren, går en flok tajgasædgæs.

Hver vinter lander flokken det helt samme sted i det midtjyske, efter de har ynglet og mæsket sig hele sommeren langt mod nord. I modsætning til grågåsen, er tajgasædgåsen meget kræsen med de områder, den overvintrer på. Har den først fundet sig en mark, den holder af, kommer den tilbage til det præcis samme sted år efter år, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemet er, at lige der, hvor gæssene hver vinter hygger sig, har Viborg Kommune og virksomheden BioCirc Group ApS planer om at udvikle en såkaldt landbaseret energi-ø, som skal hjælpe den grønne omstilling på vej.

I første omgang går det ikke ud over gæssene, men på længere sigt er planen, at gæssenes marker bliver inddraget.

Genhusning af gæs

Denne del af byggeriet kan dog først begynde, når gæssene er blevet genhuset et andet sted. Og det er lettere sagt end gjort. For hvordan flytter man en flok gæs, der ikke er meget for at ændre vaner?

Ifølge Jesper Madsen, der er professor på Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet og en af dem, der skal forsøge at få flyttet gæssene, handler det om virkelig at motivere dem til at flytte.

- Så vidt jeg ved, er der aldrig nogen, der har forsøgt at flytte tajgasædgæs på denne måde. Vi skal derfor finde ud af, hvad der virker. Umiddelbart, foreslår vi at gøre andre områder mere attraktive. Områder som gæssene allerede bruger i et vist omfang, men hvor de måske kan drage fordel af mere plads og mindre forstyrrelse. De er nemlig meget sky og kan ikke lide mennesker, siger Jesper Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sammen med sine kolleger på Aarhus Universitet har Jesper Madsen i årevis studeret tajgasædgåsen i Danmark. For nogle år siden satte et par af kollegerne GPS-sendere på nogle af gæssene, så de kunne blive klogere på deres adfærd.

Det lyder måske simpelt, men det er faktisk ret svært at fange gæs, der er så sky, som tajgadsædgåsen er, uden at skade dem. Derfor måtte de benytte sig af en særlig fangstteknik.

Ikke plads til både gæs og energiø

Virksomheden BioCirc Group ApS har i samarbejde med Viborg Kommune planlagt at anlægge en såkaldt landbaseret energi-ø lidt uden for Viborg.

I området er det planen, at der skal være både solceller, vindmøller, biogasanlæg og brintproduktion. Der skal desuden produceres eMethanol - et brændstof, som ikke udleder CO2 og som blandt andet kan bruges i skibstrafikken.

Første etape af byggeriet generer ikke gæssene, men hvis alt går efter planen, skal anlæggene udvides om få år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det er udvidelsen, som vil trænge ind på gæssenes område.

Virksomheden bag, Biocirc, betaler for, at Aarhus Universitet kan forske i, hvordan man flytter gæssene på en hensynsfuld måde, så de får det lige så godt på en anden græsmark.